Trumpa tlačí okolie do vojny, Cirkev ho prosí, aby nepodľahol

komentare

Americký prezident Donald Trump priznal, že 10 minút pred odpálením rakiet na Irán, vojenskú akciu zrušil. Popredný republikánsky senátor Graham včera predstúpil pred reportérov a dominantným štýlom ohlásil, že USA spejú na 100% do vojnového konfliktu s Iránom a očakáva od prezidenta, že Irán pocíti „strašnú bolesť.“

Lindsey Graham otvorene ohlásil, ako sa v najbližších dňoch rozpúta vojna. Graham prehlásil, že dá sa očakávať, že po spustení navýšenia množstva obohacovania uránu zo strany Iránu, príde k útoku na Irán zo strany Izraela, v ktorého bytostnom záujme je Iránu zabrániť tomu, aby krajina získala jadrovú bombu. Následne Irán podľa Grahama zaútočí odvetou na Izrael a toto vtiahne USA do vojny. Donalda Trumpa Graham zároveň vyzval, aby neváhal zaútočiť na Irán a neurobil rovnakú chybu ako svojho času prezident Ronald Reagan, pretože to bude mať za následok posilnenie Severnej Kórey a ďaľších „provokácií.“ Irán včera zostrelil americké špionážne bezpilotné lietadlo v hodnote 110 miliónov dolárov a obe krajiny sa sporia, či sa lietadlo nachádzalo nad iránskym územím alebo v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Donald Trump sa snažil počas dňa znižovať tlak na svoju osobu a na tlačovej konferencii viackrát zvýraznil, že v špionážnom lietadle nebol žiaden človek a že si myslí, že nejaký jednotlivec na “iránskej strane urobil veľkú chybu.” Situácia čoraz viac pripomína tú, v ktorej sa ocitol prezident Kennedy, ktorý odmietol vyhovieť tlaku vojenskej generality pri akcii voči Kube a nenariadil vylodenie amerických vojsk na Kubu. Generáli ubezpečovali vtedy Kennedyho, že na Kube sa nenachádzajú jadrové zbrane, čo sa ukázalo s odstupom rokov ako nepravda.

Americká biskupská konferencia zaslala verejný list adresovaný na administratívu prezidenta Trumpa, kde ho žiada o veľkú opatrnosť v eskalovaní konfliktu, ktorý môže mať vážne následky. Americkí biskupi Trumpovi pripomenuli, že po množstve vojenských intervencií ani jedna akcia nepriniesla regiónu stabilitu a požiadali ho o použitie diplomacie.

Trump dnes priznal, že sa rozhodol zrušiť akciu potom, čo si uvedomil, koľko “ľudí v Iráne zomrie.”

Tomáš Taraba

Lost Password

Sign Up