Skutočný politik sa cenzúry v RTVS báť nemusí

NajnovsieBlogy

Slovenská opozícia tvrdí, že má dôkaz, že spravodajstvo v RTVS je naklonené koalícii a tá ním manipuluje a cenzúruje opozíciu. To sa dá predpokladať aj bez uniknutého listu. Pre objektívnosť, koalícia tvrdí, že všetky ostatné médiá pre zmenu nadŕžajú opozícii. Samozrejme RTVS formálne má byť nestranná, lebo ju platia všetci. Tak ako súdy a všetko ostatné. Nestranná by však mala byť každá žurnalistika, aj tá súkromná. Znamená to napríklad, že keď na privátnej tlačovke pani Čaputovej škrtia novinára, nie je možné, že mainstreamové noviny o tom nenapíšu ani slovo, lebo Čaputová. Najmä keď v tejto krajine riešime vraždu novinára.

Jaromír Jáger sa raz vyjadril, že špecialistu na výživu v NHL väčšinou majú tí hokejisti, čo nemajú práve veľa talentu. Oni si myslia, že kvalita sa ukrýva v tyčinkách a Jáger sa netajil, že on si miesto špeciálnych tyčiniek rád dá aj klobásu. Rovnako bežci z Afriky vyhrávajú súťaže aj bosí, kým tí ostatní si myslia, že rozdiel je v nanotechnológii ukrytej v teniskách.

Tak ako nie každý má danosti, aby bol super športovcom, lekárom, právnikom, nemá ich každý ani aby bol politikom. Kto však na to má, tak ním je, aj keď sa to médiám nemusí páčiť. Kto má kvalitný obsah vie, že ten sa šíri sám. Kto ho nemá, môže byť v médiách stále a nepomôže to.

Ekonomický zákon hovorí, že ponuka is vytvára dopyt. Najskôr musíte niečo mať, aby to niekto mohol kúpiť. Ak ste politik a máte niečo výnimočné, čo ľudia vyhľadávajú, nemusíte sa báť žiadnej cenzúry. Ak ste priemerný, ste odkázaný priemernosť dobiehať drahou kampaňou, nadštandardnými vzťahmi. Čelíte riziku, že iný politik, ktorý je rovnako priemerný ako Vy, bude mať priestor v médiách na Váš úkor len preto, že pozná viac oligarchov.

Najväčšie prekvapenie v moderných volebných dejinách zaznamenal outsider Trump. Keď ohlásil kampaň, média sa zhodovali, že to robí buď z recesie alebo aby zvýšil „poznateľnosť svojej obchodnej značky.“ Argumenty mudrcov boli jasné. Mal smiešne malý rozpočet a najmä žiadne dobré vzťahy v médiách. Bol na tom ešte horšie ako Alojz Hlina, ktorého nasadzuje aspoň TA3. Aj v čase, keď bol nominantom republikánov, mal stále 5 násobne menší rozpočet ako Clintonová. Keď sa ho pýtali, ako to môže myslieť vážne s kampaňou, keď nemá peniaze ani na volebné šoty a média sú proti nemu naladené, povedal, že žiadne nepotrebuje, pretože o ňom od rána do večera média hovoria kvôli obsahu jeho politiky. A potom povedal že má to, čo rozhoduje voľby v novej ére, kedy ľudia prestávajú veriť mainstreamovým médiám. Účet na sociálnej sieti, ktorý ho na rozdiel od redakcie nič nestojí. Skutočný politik sa preto cenzúry v RTVS báť nemusí, pretože ju ani nepotrebuje.

Tomáš Dominik

 

Lost Password

Sign Up